Aritu,xsilap aku 8/5 balik keje pagi..smpai umah dlm kol 8.30am..tbe2 aku tringat nk mkn lempeng.masalahnye ak xmahir buat..bukan xpandai..aku tgok kak yaya(roomate) dh bangun..olok2 aku tny le.."kak yaya pndai xbuat lempeng?Nad pndai tp slalu xjd"..(kire xpandai la2)..kak yaya jwb "pandai gak ler.nk mkn ker?kalo nk,ptg nnt kak yaya buatkn"..lega ati aku..at least,trlpas gak hajat nk mkn lempeng..
Ptg lps asar Kak yaya dh bangun bancuh tepung..aku trun bli cili api..lempeng ni sdap di cicah dgn sambal cili ketuk..Fuh,mmg kow rasa dia..di bawah ni aku sdiakn bahan2 yg perlu nk hsilkn lempeng+smbal ketuk..kalo lorg nk cbe pe slhnye....
Bahan-bahan:
- tepung gandum
- cili api
- bawang putih & merah
- garam
Untuk sambal ketuk,mule2 tumbuk bawang putih ngn merah smpai lumat..baru masukkn cili.tumbuk lagi..pastu goreng hingga garing dan tmbah air skit biar berkuah..



Selamat mencuba resepi jawa dari nadz..
0 comments:
Post a Comment